top of page

Steen- en betonboren blog

Tips voor het boren in steen en beton

Steenboor en betonboor zijn stevige boren die geschikt zijn om kloppend te boren in diverse steensoorten, zoals baksteen, beton en kalkzandsteen. Ons assortiment bestaat uit betonboren met zowel een cylindrische aansluiting, SDS-plus aansluiting en SDS-Max aansluiting.

Tip 1: Kies de juiste boormachine

 

Uiteraard begint de klus met het zoeken van de juiste boormachine. Voor het boren door steen of beton heeft u een boormachine nodig met een pulserende of kloppende werking. Er zijn twee type boormachines met deze eigenschap die vaak door elkaar gehaald worden, namelijk een boorhamer en een klopboormachine. Met een klopboormachine kunt u prima door steen heen boren, echter als u een gat wilt maken in een betonnen wand is een boorhamer een must.

Tip 2: Kies de juist boor

BA000300 tm CE250600.png
DA000300 tm DE250600.png

Het grote verschil tussen een steenboor en betonboor is te zien aan de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor in de punt harder. Bij een betonboor is de punt er apart opgezet omdat deze van Widia metaal moet zijn.

Tip 3: Kies de juiste aansluiting

Aansluiting Cilindrisch.jpg
Aansluiting SDS Plus.jpg
Aansluiting SDS Max.jpg

Wat is het verschil tussen een cylidrische aansluiting en een SDS-aansluiting?

Een SDS-aansluiting heeft als voordeel ten opzichte van een cylidrische aansluiting dat deze extra vergrendeld wordt in de machine door de extra inkepingen. Dit zorgt ervoor dat de machine moeiteloos de grote krachten kan weerstaan die vrijkomen bij het boren in beton. Op deze manier kan er niet alleen efficiënter, maar bovendien ook comfortabeler worden geboord. Omdat deze vergrendeling een zeer goede toevoeging is, is het niet vreemd dat het merendeel van onze betonboren onder dit type vallen. Let op! Wanneer u ervoor kiest een SDS-plus hamerboor of SDS-max boor aan te schaffen past deze uitsluitend op een boorhamer met SDS-plus of SDS-max boorkop. 

Tip 4: Kies de juiste spiraal

GK040110 tm GK260450.png
GP040110 tm GP260450.png

Naast verschillende aansluitingen zijn er ook nog twee verschillende spiralen met SDS-plus aansluiting. Een betonboor die beschikt over een A-symmetrische spiraal is speciaal ontwikkeld voor het boren in betonsoorten. De hamerboor met een rechte H-spiraal is in staat om gruis beter af te voeren dan een

A-symmetrische spiraal.

Tip 5: Kies de juiste snijkop

2-snijder.jpg
4-snijder.jpg

Wat is het verschil tussen een 2-snijder en een 4-snijder? Allereerst, een 2-snijder heeft 2 snijvlakken en een

4-snijder heeft 4 snijvlakken. Daarnaast heeft de 4-snijder een langere levensduur en boort een exacter gat. 

Mocht je na het lezen van deze blog nog meer advies nodig hebben over het aankopen van steenboor of betonboor, neem dan contact met ons op via 0318-623444 of labor@laborholland.nl.

bottom of page