top of page

zaagbladen blog

decoupeerzaag of reciprozaag? wanneer gebruik je welk zaagblad?

Decoupeerzaag

Een decoupeerzaag kan breed ingezet worden en is bijvoorbeeld naast het zagen van rechte stukken ook zeer geschikt om ronde hoeken en cirkels mee te zagen. Daardoor zijn decoupeerzaagbladen uitermate geschikt voor het zagen van gedetailleerde en onregelmatige figuren uit bijvoorbeeld MDF, of voor het zagen van laminaat. Maar er zijn niet alleen decoupeerzagen waarmee je in hout kunt zagen, HSS decoupeerzaagbladen zijn zeer bruikbaar voor het zagen in metaal. Een decoupeerzaag is zo’n 5 tot 10 cm lang en wordt door de elektromotor van een decoupeerzaagmachine op en neer bewogen. Bij de meeste machines kun je de voetplaat instellen tussen de 45 en 90 graden, zodat je in verstek kunt zagen. Als het toerental ingesteld kan worden, wordt bij een hard materiaal vaak een lager toerental ingesteld om het warmlopen van het zaagblad te beperken.

Decoupeerzaagblad metaal
Decoupeerzaagblad Hout

De tanden van decoupeerzaagjes staan meestal zo dat het materiaal alleen verspaand wordt als ze zich naar de machine toe bewegen. Bij het zagen van hout ontstaan hierdoor splinters bovenaan de zaagsnede, wat vaak niet wenselijk is voor de afwerking. Dit is de reden dat vaak aan de onderkant van het materiaal gezaagd wordt in plaats van aan de bovenkant. Een andere mogelijkheid is zaagbladen kopen waarvan de tanden van de machine af gericht zijn, in plaats van naar de machine toe. Het enige nadeel van deze decoupeerzaagjes is dat de machine steviger op het materiaal gedrukt moet worden om verspringen te voorkomen. De decoupeerzaag zaagjes zijn er in verschillende lengtes; voor dun materiaal kan uiteraard een korter zaagje gebruikt worden, voor dikker materiaal zijn de langere zaagjes geschikt.

Decoupeerzaagblad Hout tanden van de machine af

Decoupeerzaagblad met de tanden van de machine af gericht.

Reciprozaag

Een reciprozaag heeft een smal zaagblad die in het einde uitloopt in een punt, hierdoor is hij zeer geschikt om bochten te zagen en te zagen op plekken waar weinig bewegingsvrijheid is. Voorbeelden van plekken waar reciprozaagbladen veel gebruikt worden zijn langs een muur of onder de vloer. Ook zie je dat reciprozagen veel gebruikt worden voor het zagen van takken, houten planken, metalen buizen en voor sloopwerk zoals het uitzagen van delen van een muur. Omdat het reciprozaagblad in het verlengde staat van de machine is hij flexibeler in gebruik dan een decoupeerzaag. Ook is de motor vaak sterker en kunnen er meer toeren mee gemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat reciprozaagjes gebruikt kunnen worden voor klussen waarbij meer kracht en snelheid, maar minder precisie nodig is.

Reciprozaagblad Hout
Reciprozaagblad Bi-Metaal

Verschillende materialen en vertandingen

De zaagbladen komen in verschillende materialen, waarbij de materialen geschikt zijn voor verschillende soorten toepassingen. De decoupeerzaagbladen zijn vervaardigd uit HSS, HCS of Bi-Metaal. De reciprozaagbladen worden gemaakt in HCS, Bi-Metaal of HM. Het HSS staal van de decoupeerzaagjes wordt voornamelijk gebruikt voor metaal, HCS voornamelijk voor het zagen in hout, en Bi-Metalen decoupeerzagen zijn voor verschillende materialen geschikt. De HCS reciprozaagjes worden ook voornamelijk gebruikt voor het zagen van hout, de Bi-Metalen wederom voor verschillende materialen en de HM zaagbladen zijn geschikt voor bijvoorbeeld vezel en gips. Naast de verschillende soorten materialen waar de zaagjes van gemaakt worden, is de keuze voor het type vertanding ook een hele belangrijke! 

Binnen de zaagbladen voor hout, kies je bij zacht hout het beste voor een HCS zaag met grove tanden. Bij middelhard en hardhout is een Bi-Metalen zaagblad met tanden die korter op elkaar staan een goed keuze, omdat hiermee erg fijn en splintervrij gezaagd kan worden. Wanneer de tanden van de machine af gericht staan, kan er nog beter splintervrij gezaagd worden. Voor het zagen van laminaat is een Bi-Metalen zaag met korte tanden uitermate geschikt. Voor snoeiwerk raden wij een HCS reciprozaag aan, door de grove tanden geeft deze een iets minder strakke zaagsnede, maar bij snoeiwerk is dit ook minder van belang.

Decoupeerzaagblad Laminaat
Reciprozaagblad Hout

Voor het zagen in kunststof kan het beste gekozen worden voor een Bi-Metalen zaagblad, zowel een grove als een fijne vertanding is hiervoor geschikt. Voor kunststof met glasvezel is daarentegen een HM zaag de beste keuze.

Bi-Metalen Decoupeerzaag
HM Reciprozaag

Als er gezaagd moet worden in metaal is een HSS zaagje het meest geschikt, maar een

Bi-Metalen decoupeerzaagblad of reciprozaagblad kan ook gebruikt worden. Bij dunne metalen is een fijnere vertanding geschikt, en hoe dikker het materiaal wordt, hoe grovere vertanding geschikt is. Grovere tanden kunnen zich iets beter door het metaal bijten en zijn geschikter om het weggezaagde materiaal af te kunnen voeren. 

Decoupeerzaag Metaal
Reciprozaag Bi-Metaal

Mocht je na het lezen van deze blog nog meer advies nodig hebben over het aankopen van zaagbladen, neem dan contact met ons op via 0318-623444 of labor@laborholland.nl.

meer informatie over zaagbladen?

bottom of page