verzinkboor blog

Waar gebruik je een verzinkboor voor?

Met een verzinkboor kun je een boorgat bewerken, zodat een schroef dieper komt te liggen in het materiaal en deze niet uitsteekt. Daarmee ‘verzink’ je de schroef en zorg je voor een nette afwerking. 

Verzinkboren kunnen ook gebruikt worden voor:

  • Het afbramen van gaten.

  • Het aanbrengen van een afschuining in een gat, voordat het schroefdraad getapt wordt.

  • Het verzinken of soevereinen van een schroefkop in het materiaal.

Hoe gebruik je een verzinkboor?

Voordat er met de verzinkboor gewerkt wordt, dient eerst een gat te zijn geboord met een HSS spiraalboor. De verzinkboor is niet geschikt om gaten te boren. 

 

Na het boren van een gat met de HSS spiraalboor, zet je de verzinkboor op de accuboormachine. Let op: je kunt de verzinkboor niet gebruiken in een schroefmachine met een slag- of klopfunctie. Dit kan de snijkanten van de verzinkboor namelijk flink beschadigen. Met de verzinkboor boort u een breder gat in het materiaal op dezelfde plek. Zodat je een schroefkop dieper in bijvoorbeeld hout of metaal kan laten ‘wegzakken’. Smeer het hout vervolgens dicht met plamuur en werk het materiaal af met verf. Dan zie je helemaal niets meer van de schroef. 

Tekening verzinken.png

HSS geslepen verzinkboren

HSS geslepen verzinkboren zijn vervaardigd uit hoogwaardig sneldraaistaal. Door het volledig slijpen tijdens het productieproces ontstaat een zeer scherpe verzinkboor met een hoge precisie. Hierdoor hebben de boren in combinatie met snijolie een zeer lange levensduur. De verzinkboor verzinkt en ontbraamt in slechts één bewerking. De cilindrische aansluiting zorgt voor optimale grip in de boorkop en voorkomt het doorslippen. Zeer geschikt om te gebruiken in hout, kunststof en ongelegeerde staalsoorten zoals plaatstaal, constructiestaal en gietijzer.

AY900630 tm AY902050.png

Mocht je na het lezen van deze blog nog meer advies nodig hebben over het aankopen van verzinkboren, neem dan contact met ons op via 0318-623444 of labor@laborholland.nl.