stappenboor blog

Hoe verruim ik bestaande gaten en ontbraam ik tegelijkertijd?

Een stappenboor wordt gebruikt voor het stapsgewijs/ trapgewijs boren van mooie afgeronde gaten in metaal of kunststof. Tevens kun je met een stappenboor/ trappenboor boren en ontbramen tegelijk. Door zijn cilindrische schacht past hij in bijna iedere boormachine of accuboormachine. Al onze stappenboren zijn voorzien van een splitpoint, hierdoor wordt voorkomen dat de boor wegglijdt en je tegen een lelijke kras aankijkt. Een putje in metaal slaan met een stalen spijker is, dus ook niet meer nodig. Al onze HSS-S stappenboren zijn gemaakt van hoogwaardig industrie staal en zijn van zeer hoge kwaliteit. HSS staat voor High Speed Steel (sneldraaistaal), dit is een industrie staal dat tot ca. 600 °C zijn hardheid blijft behouden. Hierdoor is het zeer geschikt voor gereedschap dat warm kan worden, zoals metaalboren of stappenboren.  

RSC04012 tm RSC06030kopie.png

Boor op een laag toerental

 

De meest gemaakte fout is boren op een te hoog toerental. Stappenboren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Onze tip is dan ook begin op een laag toerental en voer het langzaam op als je merkt dat het te soepel gaat. Bekijk hieronder het HSS toerental schema voor de optimale snelheid.

Boortabel metaal.png

Koel met boorolie

Bij het boren in metaal of kunststof ontstaat er wrijvingshitte. Deze wrijvingswarmte zorgt voor minder wenselijke gevolgen. De stappenboor slijt sneller en hard materiaal, zoals roestvaststaal wordt nog harder, wanneer deze verhit wordt. Waardoor het boren door dit materiaal nog moeilijker wordt. Gebruik daarom bij het trapboren in harde metaalsoorten boorolie, om het materiaal en de stappenboor af te laten koelen. 

step-bit-for-stainless-steel-titanium-he

Mocht je na het lezen van deze blog nog meer advies nodig hebben over het aankopen van stappenboren, neem dan contact met ons op via 0318-623444 of labor@laborholland.nl.