top of page

metaalboren blog

Welke metaalboor kun je het beste gebruiken voor welke toepassing?

Standaard metalenboren zijn prima voor boren in zachte metalen zoals koper en aluminium. Maar voor harde metalen zoals roestvasttaal, is het beter om boren te gebruiken die gemaakt zijn van cobalt carbide. Het HSS-label geeft aan dat de boor is gemaakt van een hardere soort metaal.

Voordelen van HSS boren

  • Verwerkingstemperatuur tot 600 °C.

  • Hogere snijsnelheden (3 tot 4x sneller)

  • Sterker

HSS Rolgewalst

De rolgewaste boor is de standaard metaalboor. Ze zijn vervaardigd uit sneldraaistaal (HSS) en hebben als eigenschap dat ze een hoge taaiheid hebben. Deze boor is zeer geschikt voor zachte metalen, zoals koper, aluminium, plaatstaal, constructiestaal en gietijzer. De boren zijn te herkennen aan hun zwarte kleur (oppervlaktebehandeling). Deze behandeling helpt de wrijving te verminderen en de spaanafvoer te vergroten.

HSS Geslepen

De geslepen boor is van betere kwaliteit dan de rolgewalste boor. Ook deze is vervaardigd uit sneldraaistaal (HSS). Deze boor is geschikt voor ongeleerde staalsoorten, zoals plaatstaal, constructiestaal en gietijzer. De boren zijn te herkennen aan hun blanke kleur (geslepen). Door het volledig slijpen tijdens het productieproces ontstaat een zeer scherpe boor met hoge precisie en spaanafvoer. De nauwkeurige splitpoint aanslijping zorgt ervoor dat de boor zelf centreert en zonder vibratie de gewenste gaten maakt. 

HSS Tin gecoate geslepen boor

De Tin gecoate geslepen boor is weer een betere kwaliteit dan de geslepen boor. Tevens is deze vervaardigd uit sneldraaistaal (HSS). Deze boor is geschikt voor de meest voorkomende staalsoorten. De boren zijn te herkennen aan hun titaniumnitride goude kleur (Tin coated). De Tin coating zorgt ervoor dat de boor minder snel warmloopt. Hierdoor hebben de boren in combinatie met snijolie een zeer lange levensduur.

HSS Cobalt boren

De HSS Cobalt boren zijn de metaalboren van hoogwaardige kwaliteit. De Cobalt boren (HSS-CO) worden beschouwd als een upgrade van HSS boren, omdat het 5% cobalt bevat dat gemengd is met het basismateriaal. Deze boor is geschikt om te gebruiken in gelegeerde staalsoorten en moeilijk te verspanen staalsoorten, zoals roestvaststaal. De boren zijn te herkennen aan hun cobalt amber kleur. Door het toevoegen van Cobalt wordt een zeer hoge hardheid bereikt om moeilijk te verspanen staalsoorten aan te kunnen.

HSS Extra lang metaalboor

Naast de normale lengte metaalboren leveren wij ook extra lange metaalboren met parabolische TL-spiraal. Ook deze is vervaardigd uit sneldraaistaal (HSS). Deze boor is geschikt voor ongeleerde staalsoorten, zoals plaatstaal, constructiestaal en gietijzer. De boor is te herkennen aan hun lengte en hun TL parabolische spiraal. Door de TL-spiraal is deze boor ook zeer geschikt voor het boren in hardhoutsoorten zoals Azobé en Bankirai. 

HSS plaatboor

Naast spiraalboren leveren wij ook speciale boren voor plaatwerk. Tevens zijn deze vervaardigd uit sneldraaistaal (HSS). Deze boor is zeer geschikt om te gebruiken in ongelegeerd plaatstaal. De boor is te herkennen aan de blanke kleur (geslepen). Naast de kleur is de plaatboor ook wat korter dan de spiraalboor. Doordat ze wat korter zijn, hebben deze boren een hoge stabiliteit en is de kans kleiner dat de boren breken.

HSS dakdekkersboor

Ook leveren wij speciale boren voor dakdekkers. Deze zijn vervaardigd uit hoogwaardig sneldraaistaal (HSS). Deze boor is geschikt om te gebruiken in ongelegeerde staalsoorten zoals plaatstaal, constructiestaal en gietijzer en wordt veelal ingezet in dak- en damwandprofielen. De boor is te herkennen aan de lengte. De boor wel volledig geslepen. Hierdoor is het een zeer scherpe boor met een hoge precisie.

HSS Stappenboor

De stappenboor is een goed alternatief om gaten op te boren in plaatwerk. Ook deze is vervaardigd uit sneldraaistaal (HSS). De nauwkeurige splitpoint aanslijping zorgt ervoor dat de boor zelf centreert en zonder vibratie de gewenste gaten maakt en direct ontbraamt. U kunt de stappenboor herkennen aan de getrapte hals. De stappenboor is geschikt om te gebruiken in kunststof en ongelegeerde staalsoorten zoals plaatstaal en gietijzer tot een dikte van 3mm. Wordt veelal ingezet in onder andere kabelgoten en carrosseriebouw. Ook geschikt voor het opboren van bestaande gaten. Meer informatie over stappenboren? Check de blog: https://www.laborholland.nl/stappenboor-blog

HSS verzinkboor

Verzinkboren zorgen ervoor dat u de geboorde gaten netjes kunt verzinken zodat u een mooi afgewerkt geheel krijgt. Ook de verzinkboor is vervaardigd uit sneldraaistaal (HSS). U kunt de verzinkboor herkennen aan de drievlak aansluiting. Deze aansluiting zorgt voor optimale grip in de boorkop en voorkomt het doorslippen. Een verzinkboor is te gebruiken in kunststof en ongelegeerde staalsoorten zoals plaatstaal, constructiestaal en gietijzer.

HSS Kernboor

Kernboren zijn zowel verkrijgbaar als geslepen sneldraaistaal (HSS) en als Cobalt gelegeerde boor (HSS-CO8%). De geslepen versie is geschikt om te gebruiken in magnetische boormachines (Weldon opname) voor plaatstaal, constructiestaal en gietijzer. De cobalt 8% versie is geschikt om te gebruiken in magnetische boormachines (Weldon opname) voor gelegeerde staalsoorten en moeilijk te verspanen staalsoorten zoals roestvaststaal.

Mocht je na het lezen van deze blog nog meer advies nodig hebben over het aankopen van metaalboren, neem dan contact met ons op via 0318-623444 of labor@laborholland.nl.

bottom of page