top of page

kernboor blog

Wat zijn de voordelen van een kernboor ten opzichte van een HSS-spiraalboor?

Kernboren zijn boren voor metaal welke vooral in grotere diameters (vanaf 12mm) ingezet worden. Het grootste voordeel van een kernboor ten opzichte van een spiraalboor is dat niet al het materiaal verspaand hoeft te worden. Met een kernboor snij je enkel de omtrek van het gat. De kern (ook wel prop genoemd) blijft intact en valt eruit zodra de kernboor door het materiaal heen is. Doordat je de kern niet kapot hoeft te boren, boor je met een kernboor veel sneller dan met een traditionele metaalboor. Een ander voordeel is dat kernboren hierdoor langer meegaan. Er wordt minder verspaand, dus er is minder weerstand met een langere levensduur tot gevolg. Voor kernboren zijn speciale magneetboormachines nodig. Deze boormachine kan je aan het werkstuk (metaal) bevestigen middels een elektromagneet. Het grote voordeel hiervan is dat je de boormachine niet hoeft vast te houden zoals bij een handboormachine, en dat de machine mee te nemen is wat bij bijvoorbeeld een kolomboormachine niet zo makkelijk gaat. Ook kan je met een magneetboormachine eenvoudiger op moeilijker te bereiken plaatsen boren.

Sfeerfoto kernboor.png
Weldon aansluiting.png

Aansluiting kernboren

Alle Labor kernboren zijn voorzien van een Weldon aansluiting. De opname van Weldon aansluiting heeft een diameter van 19,05 mm (t/m boordiameter 60 mm) en is voorzien van 2 vlakke kanten. Een kernboor met deze aansluiting zet je vast door de 2 schroeven in de houder aan te draaien op de vlakken kanten van de opname

Labor kernboren

 

HSS Geslepen kernboren zijn vervaardigd uit hoogwaardig sneldraaistaal. Door het volledig slijpen tijdens het productieproces ontstaat een zeer scherpe boor met een hoge precisie. De speciaal aangeslepen vertanding zorgt ervoor dat de boor zonder vibratie de gewenste gaten maakt. Hierdoor hebben de boren in combinatie met snijolie een zeer lange levensduur. Zeer geschikt om te gebruiken in ongelegeerde staalsoorten zoals plaatstaal, constructiestaal en gietijzer.

LK120300 tm LK500500.png

Mocht je na het lezen van deze blog nog meer advies nodig hebben over het aankopen van kernboren, neem dan contact met ons op via 0318-623444 of labor@laborholland.nl.

bottom of page