top of page

Gatzagen blog

Wat is het voordeel van een gatzaag?

Gatzaag, ook wel gatenzaag, gatenboor of klokboor genoemd is ideaal om ronde gaten in verschillende soorten materialen te zagen voor bijvoorbeeld het monteren van inbouwdozen of voor het monteren van inbouwspots in het plafond.

 

Een gatzaag is een opzetstuk om ronde grote gaten te maken, groter dan met een gewone boor mogelijk is. Bij een gewone boor verspaant het materiaal uit het gat tot zaagsel. Een gatenzaag laat een schijf achter met een gat in het midden. Omdat het gat niet volledig verspaand wordt, gaat het maken van een gat veel sneller. Daarnaast kost het minder energie dan bij gebruik van een boor van dezelfde diameter. 

JA004400 tm JA076000.png

Wat heb je nodig voor het zagen van een gat?

 

Voor een gatenzaag heb je geen zware machine nodig, een boormachine of een accu-schroefmachine is voldoende. Je zet de snelwisselhouder met centreerboor op de boor- of schroefboormachine, hierop bevestig je vervolgens de goede gatenzaag voor het juiste materiaal. Belangrijk is dat je van tevoren weet welk materiaal er bewerkt moet worden, zodat je de goede gatzaag kiest. Let erop dat de gatenzaag geschikt is voor de benodigde diameter van de gaten. Wij leveren zelfs grote gatenzagen tot 210 diameter. Vanwege een grotere diameter bij een gatenzaag dan bij een gewone boor, moet de boormachine gebruikt worden op een laag toerental. 

JA105518 tm JA105519.png
JA105545 tm JA105573.png
hout 5.jpg

Gatenboor hout

Wanneer een gat in hout gemaakt moet worden kun je het beste een TCT gatzaag met carbide tanden gebruiken. Je kunt deze TCT gatzaag voor onderstaande houtsoorten gebruiken;

Constructie-hout

Hardhout

Laminaat

Keuken-werkbladen

MDF

Multiplex-

platen

Meubel-platen

Spaanplaat

Triplex

Zachthout

metaal 1.jpg

Gatenboor metaal

Wanneer een gat in metaal gemaakt moet worden kun je het beste een BI-metalen gatzaag met HSS M2 tanden gebruiken. Deze BI-metalen gatzaag kun je gebruiken voor onderstaande metaaltypen;

Aluminium

Plaatstaal

Roestvrijstaal

Staal

Met een uitwerpveer kan je eenvoudig de boorkern eruit halen. Het lastig eruit halen met een schroevendraaier is daarmee verleden tijd.

beton_steen 4.jpg

TCT gatzaag is ook geschikt voor zacht steen en tegels. Dit type zaag is geschikt voor onderstaande materialen;

Cellenbeton

Metselwerk

Wandtegels

Lichtgewicht stenen

Gatenboor kunststof

 

Wil je een gat zagen in kuststof of PVC? Dan kun je het best een TCT gatzaag gebruiken.

 

Gatenboor universeel

 

Moet je vaak een gaten zagen, maar dan wel in verschillende materialen? Dan is een TCT met carbide tanden de beste optie. Let wel dat deze niet geschikt is voor het zagen van gaten in metaal.

JH001600 tm JH015200.png

meer informatie over gatzagen?

Mocht je na het lezen van deze blog nog meer advies nodig hebben over het aankopen van een gatenzaag, neem dan contact met ons op via 0318-623444 of labor@laborholland.nl.

bottom of page