top of page

draadsnijden blog

draadsnijden: verschillende manieren om schroefdraad te tappen uitgelegd

Draadsnijden is een methode die gebruikt wordt om schroefdraad te maken op en in metalen producten. Op deze manier snijd je metaal weg, waarmee je een spiraalvormige groef creëert. Dit is het schroefdraad. Draadsnijden wordt veelvuldig gebruikt in productie, onderhoud en installatie. Het schroefdraad wordt bijvoorbeeld aangebracht op een bout en in een moer, waarmee deze vervolgens aan elkaar te bevestigen zijn. Je kunt zowel inwendige als uitwendige schroefdraad maken met draadsnijgereedschap. Voor het maken van inwendige schroefdraad (in een gat), is draad tappen het meest gebruikelijk. Deze draadtappen kunnen zowel handtappen als machinetappen zijn. 

Handtappen komen altijd in een tapset van drie stuks, waarbij de eerste tap gebruikt wordt om geleidelijk te laten snijden (de voorsnijder), de tweede tap dieper snijdt (de middensnijder) en de derde tap de draad volledig snijdt (de nasnijder). De eerste tap loopt het meest conisch toe, en wordt per tap steeds minder conisch. Dat er drie tappen nodig zijn in plaats van één, komt omdat er anders teveel kracht nodig is om het schroefdraad in één keer te snijden, de tap kan dan breken en dit kan dan ten koste gaan van de kwaliteit van het schroefdraad. Handtappen worden vaak gebruikt voor onderhoudswerkzaamheden of op plekken waar het niet mogelijk is om met een machinetap te werken. Om een handtap in het materiaal te draaien wordt meestal gebruik gemaakt van een wringijzer. Deze wordt dan om het vierkante deel van de tap geplaatst, waarna door met twee handen aan het wringijzer te draaien de tap zichzelf in het materiaal snijdt. Naast een wringijzer, kan ook een tapkruk gebruikt worden. Hiervoor wordt vaak gekozen als er te weinig ruimte is om met een wringijzer te werken. De tapkruk hoeft ook maar met één hand bediend te worden.

Wringijzer
Handtappen
Tapkruk

Machinetappen komen niet in een draadtapset, aangezien je in dit geval maar één tap nodig hebt. Machinetappen zijn op te delen in twee belangrijke categorieën, namelijk tappen om doorlopende gaten mee te maken en tappen om blinde gaten mee te maken. De machinetappen voor blinde gaten hebben gespiraliseerde spaangroeven, zodat de spaan uit het gat wordt afgevoerd. Bij doorlopende gaten is een rechte spaangroef geschikt, omdat de spaan hierbij vanzelf uit het gat wordt geduwd. Deze categorieën draadsnijders zijn er in kleine maten (met versterkte schacht) en grote maten (met doorvallende schacht), in HSS (High Speed Steel) Geslepen en in HSS M35 5% Cobalt. Het snelstaal is uitermate geschikt om als snijmateriaal te gebruiken door zijn hoge bestandheid tegen hitte waarbij de hardheid behouden blijft. De Cobalt machinetappen zijn geschikt om in moeilijker te verspanen staalsoorten zoals roestvast staal te tappen, de Geslepen machinetappen zijn voor de meest voorkomende staalsoorten. De machinale tappen worden geplaatst in een speciale tapmachine of in een stationaire boormachine, mits deze zowel links- als rechtsom kan draaien. Het vierkante deel van de machinetap wordt gebruikt om de roterende kracht over te brengen op de tap.

Machinetap HSS Geslepen DIN 371
Machinetap HSS M35 Cobalt 5% DIN 371

Om uitwendige schroefdraad te snijden, wordt gebruik gemaakt van een snijplaat of snijmoer. Om een snijplaat te kunnen gebruiken, wordt de snijplaat in een snijraam geplaatst. Door aan het snijraam te draaien, snijdt hij het materiaal weg en ontstaat er in één keer een nauwkeurig schroefdraad. Een snijmoer is zeer geschikt om beschadigd schroefdraad te repareren. De snijmoer wordt met een ringsleutel of steeksleutel op schroefdraad gedraaid.

Snijraam
Snijplaat
Snijmoer
Chickenortheegg.png

meer informatie over draadsnijden?

bottom of page