top of page

bitjes blog

Welke bitjes zijn er en welke heb ik nodig voor mijn schroef?

Phillips .png

Dit is een van de meest gebruikte schroeven en bits. Een Phillips bit heeft een uitsparing in de vorm van een kruis en is zelfcentrerend. Dit wil zeggen dat de schroevendraaier vanzelf vast blijft zitten. Omdat de inkeping niet erg diep is, kan de schroevendraaier er echter nog steeds uitschieten wanneer je kracht zet. Dit probleem komt minder voor bij de verbeterde versie van de Phillips: de Pozidriv (PZ). Gebruik geen Pozidriv bit op Phillips schroeven en andersom. Je bits en schroeven slijten een stuk sneller en het werkt ook nog eens onprettig. 

Prozidriv.png

De Pozidriv lijkt heel erg op de Philips, maar dankzij de extra inkepingen op de kop heb je met de Pozidriv meer grip dan bij een Phillips. De extra grip zorgt ervoor dat je de schroeven ook vanuit een schuine hoek in het materiaal gedraaid kunnen worden. Dit is zeker handig als je op een plek staat waar weinig bewegingsruimte is. Daarnaast kun je meer kracht zetten bij het schroeven dan met een Phillips. In Europa is de Pozidriv tegenwoordig de meest voorkomende schroefkop.

Torx.png

Voor zware werkzaamheden wordt vaak gebruik gemaakt van Torx bits. De kop van een Torx bit is stervormig met afgeronde hoeken. De stervorm zorgt ervoor dat je veel meer kracht kunt zetten, dan bij een schroef met een Phillips of Pozidriv kop. Essentieel bij Torx schroeven is dat de maat exact overeenkomt met de Torx bit.

Plat.png

De Platte schroefkop is de meest eenvoudigste variant schroefkoppen. Dit type schroefkop kom je voornamelijk tegen in oudere huizen, tegenwoordig worden ze minder vaak gebruikt. Dit komt doordat de andere schroefkoppen meer grip bieden dan een Platte kop. Om toch zo veel mogelijk grip te krijgen op een Platte kop is het noodzakelijk om de juiste bit te gebruiken. Let hierbij ook goed op de dikte van de bit. Wanneer het bitje precies aansluit op de kop van de schroef zal je minder snel uitschieten met de schroevendraaier.

Inbus.png

Een Inbus bit (HEX) heeft zes hoeken en wordt meestal gebuikt in de meubelindustrie. HEX komt van het griekse woord zes. Om een Inbus schroef kop vast te draaien kan je zowel een inbussleutel als een Inbus bit gebruiken.

Vierkant.png

De Vierkantschroefbit wordt gebruikt voor de zelfborende schroef met vierkant indruk. Door de vierkant indruk kan de schroef op de bit blijven hangen, zodat je deze in principe met 1 hand kunt monteren.

Trox plus.png

In vergelijking tot de gewone Torx bit zijn bij de Torx-plus bit de stervormige tanden vergroot. Dit zorgt ervoor dat de uitgeoefende kracht bij het schroeven wordt verdeeld over een groter vlak. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van de schroef en de bit wordt verlengd.

TTap.png

TTap bit is een innovatie met voordelen ten opzichte van een gewone Torx bit. TTap is een aandrijving dat ontworpen is om efficiënt te kunnen werken in alle vormen van assemblage bij professionele toepassingen. Het puntje op het bitje zorgt ervoor dat je meer grip hebt. Dit maakt het mogelijk om met één hand te schroeven zonder gebruik te maken van een magnetische bithouder.

Spline.png

Een Spline bit heeft stervorminge tanden. De Spline vorm lijkt op die van een Torx kop, maar heeft twaalf tanden in plaats van zes tanden. Het profiel bestaat niet uit twee zes hoeken, maar uit drie vierkanten, vandaar de Engelse benaming triple square. De tanden hebben dan ook een hoek van 90° in plaats van 120°, waardoor een inbussleutel niet kan worden gebruikt zonder de vertanding te beschadigen. Door het grote aantal tanden kan een groot aandraaimoment worden overgebracht. Een nadeel is de fijne vertanding en de conische doorsnede. Wanneer vuil zich ophoopt en de Spline bit niet diep genoeg in de bout wordt geduwd kan de vertanding gemakkelijk afslijten. 

Troqset.png

Torqset lijkt op een Phillips kop, doordat een Troqset ook kruisvorming is. Het verschil zit hem in het feit dat de inkepingen zijn verschoven ten opzichte van elkaar. Daarom past een gewone Phillips of platte bit niet op deze kop. Een Torqset wordt voornamelijk gebruikt in de luchtvaartindustrie.

Tri-Wing.png

Een Triwing heeft een kop met drie tanden. Een Triwing wordt vaak gebruikt om toegang te krijgen tot kleinere ruimtes van apparaten, zoals bijvoorbeeld een telefoon of een spelcomputer. 

Spanner.png

Bij een Spanner bit zitten twee ronde gaten tegenover elkaar. Spanner of ook wel Snake-eye bit is geschikt voor het verwerken van veiligheidsschroeven Snake-eye of 2-gaten schroeven. 

Ribe.png

Ribe heeft stervorminge tanden met zes hoeken op gelijke afstand. Het voordeel van een Ribe ten opzichte van oudere schroefaandrijvingen (Platte en Phillips) is dat het bestand is tegen uitschuiven. Ribe wordt veel gebuikt in de auto-industrie. Vaak voor de remmen en de aandrijfassen.

Clutch.png

Als je een paar vreemde boogvormige schroevensleuven tegen je raam of deur hebt aangetroffen, heb je waarschijnlijk de schroeven van de Clutch kop ontdekt. Ze werden gebruikt in de auto-industrie en in kozijnen in de jaren ‘40 tot ‘60. 

Assy.png

Assy koppen lijken in zekere mate op Torx koppen, alleen zijn ze wat fijner van structuur.  Assy schroeven met een Torx bitje vast schroeven lukt vaak wel maar omgekeerd niet. Assy schroeven worden vaak toegepast in laptops.

Mocht je na het lezen van deze blog nog meer advies nodig hebben over het aankopen van bitjes, neem dan contact met ons op via 0318-623444 of labor@laborholland.nl.

bottom of page